marți, 30 august 2016

Diaspora evoluata

Nu stiu de ce toata lumea are impresia ca in Diaspora toti locuiesc in apartamente cu inca 30 de persoane, ca muncesc pana la epuizare sau strainii isi bat joc de cei care muncesc pentru ei.
Vad des articole si pro si contra Diasporei, care spun cam aceleasi lucruri. Aia pro, evidentiaza romanul muncitor din Diaspora, conditiile lui grele de munca, dorul de casa si de familie, iar cei contra, evidentiaza ca desi sunt munciti la maxim si terfeliti, ei se intorc in vacante cu masini luxoase si devoreaza alimentele din supermarket...
Pai sa ne intelegem... ori e bine, ori e rau?
Romanul care sta in Diaspora a evoluat fata de anii '95. Multi si-au luat casele lor, si-au adus familiile aici, au un standard de viata multumitor, isi permit sa plateasca studiile copiilor, sa isi intretina parintii ramasi in tara, sa mearga la teatru, la film, la opera, sa aiba contacte sociale si sa se distreze.
Muncesc legal, platesc asigurari sociale, stau in apartamente cu familiile lor si sunt integrati in societatea care i-a adoptat.

In comunitati exista biserici ortodoxe, penticostale, moschee, unde romanii participa la slujbe si se casatoresc, isi boteaza copiii, au activitati culturale si distractive, restaurante cu specific romanesc, unde socializeaza si reusesc sa se comporte romaneste.
Isi cumpara lucruri, isi permit sa mearga in vacante, sunt bine vazuti social ca cetateni care aduc un aport economiei in care traiesc, iar in comunitatile lor sunt ca intr-o mica Romanie.
Au firme la care lucreaza si cetateni din tara gazda, au afaceri in agricultura, media, hoteluri, restaurante si constructii, exact cum faceau in tara, dar pe bani mai multi.
Dorul de casa ar trebui sa multumeasca pe multi si luna aia petrecuta in Romania ar trebui sa va dea numai cuvinte de bun venit.
Pentru ca ei cheltuie mai multi bani in tara decat daca ar merge in Tenerife spre exemplu, doua saptamani cu all inclusive.
Dar nu, ei prefera sa-si vada rudele si sa cheltuiasca evident banii in tara, pentru ca asa e treaba.
Romanii din Diaspora nu-s niste rupti in cur care se falesc. Chiar au, pentru ca muncesc pentru ce au.
Nu mai confundati anii '90 cu anii 2016.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu