miercuri, 24 octombrie 2018

Cum se vede din cealalta parte

Stai si te uiti la televiziunile din tara mama... si nu-ti vine sa crezi ce vezi.
Te uiti la stirile de la ora cinci, vezi copii flamanzi, vezi politicieni penali, vezi oameni in strada care stau degeaba pentru ca nu-i baga nimeni in seama si iti aprinzi o tigara, gandindu-te ca parca nu era chiar asa cand ai plecat tu de-acolo.
Si te feliciti in gand ca esti departe de toate framantarile astea, te simti nepuncios in fata nevoilor conationalilor tai, deschizi in mod automat frigiderul sa vezi daca ai tot ce-ti trebuie in el, parca sa fie ca o asigurare mentala a actiunii tale de emigrare.
Si te asezi mai comod in fotoliu si suni la parinti sa vezi ce fac, daca sunt ok si sa le spui sa nu iasa prea mult pe-afara ca s-a racit afara deja. Si ii rogi, Doamne... a cata oara, sa vina si ei la tine, sa se mute de tot aici, unde batranetile le sunt macar asigurate medical, dar ei te refuza iar, motivand ca vor sa moara la ei in tara si nu vor sa fie o povara pe capul tau.
Nu o duci extraordinar, dar macar ai minimul necesar, banii iti ajung de la un salariu la altul, copilul are tot ce ii trebuie la timp, in caz ca te imbolnavesti nu ai nevoie decat de un telefon dat la salvare, vecinii iti zambesc, colegii de la servici iti zambesc, oficiantii din administratie iti zambesc, politistii nu-s pe post de sperietoare, reusesti sa faci si cate un concediu pe an, seara mai stai la cate o cafea sau o bere pe o terasa, ai o viata calma si linistita, intr-o tara cu infrastructura, curatenie si oameni civilizati.
Daca in primii ani te batea gandul sa te intorci vreodata, acum ti-a trecut. E greu sa te intorci la paine, daca te-ai invatat cu gustul cozonacului...
Acum vine vremea sa te gandesti la concediul de Craciun, pe care vrei sa-l faci in Romania, in satul tau natal, in casuta care miroase a busuioc si data cu var proaspat de tatal tau, care vrea sa te primeasca cu casa curata.
Si ai un nod in cosul pieptului, ca s-ar putea sa nu ajungi pana acolo daca ninge mult, pentru ca asa cum s-a mai intamplat, administratiile din Romania sunt luate prin surprindere la orice cadere de zapada si raman localitatile izolate in fiecare iarna. Dar tu stii care e treaba si nici macar nu te mai minunezi, ca de-acolo ai plecat si asa a ramas treaba si acum, dupa multi ani.
Pentru ca in tara in care te-ai nascut, nu se schimba nimic. Ba da... se schimba guvernele, dar fac acelasi lucru. Fura si atat.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu